8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Grev esnasında polis işçilere saldırdı, onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, fabrika önünde kurulan barikatların aşılamaması sonucu, çoğu kadın 129 işçi can verdi.

Bu nedenle 8 Mart bir kutlama değil, bir anma günüdür. Ülkemizde son yıllarda artan kadın cinayetlerini de düşünürsek, kutlama yapmak çok anlamsızdır.

Sadece 2017 yılında 409 kadın öldürüldü, 387 çocuk cinsel istismara uğradı, 332 kadın içerisinde taciz ya da darp edildi.

Çanakkale Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi verilerine göre ilimizde 2016 yılında 993 tedbir kararı alınırken, 2017 yılında bu rakam 967’ye düştü. Kadına yönelik şiddetle alakalı olarak içinde bulunduğumuz 2018 yılının ilk iki ayında ise Çanakkale’de toplam 143 tedbir kararı alındı. Ülkemiz genelinde artış gösteren bu rakamlar, Çanakkale'de azalıyor olsa da, hala yüksek. Bigamız'da 2017 yılında 131 kadına şiddet vakası nedeniyle tedbir kararı uygulandı.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kadına şiddete ayırmak ne utanç verici bir durum. Kadınların  daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle 1857 yılına simgeleşen Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü 2018 yılında kadına şiddet konusuyla tartışmamız ne utanç verici...

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük destekçisi ve güvencesi olan kadınlarımız, en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde toplumsal barışımızı da sağlayacaktır. Öncelikle kadınlarımızı, ardından da tüm toplumu iyi bir eğitimden geçirmeliyiz ki; bu tür konular sorun olmaktan çıksın.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yeterli farkındalığın oluşabilmesi en büyük temennimiz. Geçmişten bugüne acılarla katledilen tüm kadınlarımızı saygıyla anıyorum.

İsmail Işık

Biga Belediye Başkanı

• Dünya emekçi kadınlar günü mesajı