Türkiye´nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Biga Gençlik Meclisi'nin konuğu oldu. Biga Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen "Türkiye´nin dış politikası" konulu konferansa Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sedat Çakır, üniversiteden öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açış konuşmasını Biga Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Suat Sayı yaptı.

2008 yılında Cezair´de göreve başladığında Afrika kıtasında 12 büyükelçilik bulunduğunu ifade eden Bigalı bugün bu sayının 50´ye yaklaştığını söyledi. Büyükelçiliğin bulunulan ülke ile Türkiye arasındaki başta siyasi ve ekonomik olmak üzere büyük temaslar sağladığını ifade eden Ahmet Necati Bigalı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ticaretimiz 3-4 misli artış gösterdi. Bu bakımından Büyükelçiliklerin son derece faydaları var. Türkiye, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana barışçı bir politika izlemiştir. Son yıllarda çevresinde görülen gelişmeler ve Suriye´de yaşanan gelişmeler Türkiye´yi bazı adımlar atmaya mecbur bırakmıştır. Irak, Suriye ve İran ile tarihi bağlarımız var. Türk ve Türkmen kökenli soydaşlarımız var. Bu sorunlar orada yaşanırken orada ne olup biterse bitsin, saldırılara maruz kalırlarsa kalsınlar diyemeyiz. Halkımızın vicdanı buna elvermez diye düşünüyoruz. Bunun için Türkiye çeşitli adımlar atmıştır. Bölge ülkeleri ile ilişkilerimizin temelinde insani bir yaklaşım vardır. Mart 2011'de başlayan Suriye krizinde gaddar rejimin zulmünden kaçan insanlar Türkiye´ye sığınmışlardır. 3 buçuk milyon civarında Suriyeli ülkemizde misafir edilmektedir. Bunların sağlık, barınma ihtiyaçları tamamen devletimizin, hükümetimizin ve sivil toplum kuruluşlarımız tarafından karşılanıyor. Bu rakam 30 milyar doları aşmıştır" diye konuştu.

Konferans sonunda Prag Büyükelçisi Bigalı gençlerin sorularını cevaplandırdı.

• Gençlik Meclisi, Prag Büyükelçisi Bigalı'yı ağırladı