Biga’nın 22 bin metrekarelik alana sahip kapalı pazar yerinde düzenlenen ve 1-2-3 Ekim tarihlerinde açık kalacak olan fuara katılan 130 firma, bin peronda stant açtı. Maske, sosyal mesafe ve HES kodlu kontroller yapılarak girilen fuarın açılışına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, oda başkanları, iş adamları, daire amirleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
“BİGA BİR CAZİBE MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDİYOR”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından fuar açılışında konuşan Biga Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Şadan Doğan, açılışta yaptığı konuşmada, “Biz fuarlara, bölgemiz ekonomisine, sanayisine, ticaretine, turizmine, sosyal ve kültürel hayatına katkılar sunan etkinlikler olarak bakıyoruz. Çünkü fuarlar düzenlendikleri yerin ve çevresinin ekonomisine önemli katkılar sağlamakta. İlgili sektörlerin büyümesini ve o sektörlerdeki istihdamın artmasını desteklemekte. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Biga Fuarı’nın anlam ve önemini her geçen organizasyonda biraz daha büyüdüğünü görmemiz bizler için gurur vesilesidir. Fuarın önümüzdeki yıllarda da büyüyerek ve gelişerek düzenleneceğine, bölgemizin tarım, hayvancılık ve gıda sektörüne ciddi bir vizyon katacağına inanıyorum. Şunu belirtmek isterim ki, bizler ticaret ve sanayi erbabı olarak, Türkiye’mizin 2023 vizyonuna uygun olarak yatırımların ve istihdamın artması, ticaretin gelişmesi, ihracat hacminin büyümesi; özet olarak ülkemizin kalkınması, vatandaşlarımızın daha rahat bir ortamda faaliyetlerini sürdürerek, gelişmiş ülke standartlarına ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Biga girişimcilik kültürünün var olduğu bir coğrafya. Odamız adeta bir girişimci fabrikası. TOBB Çanakkale Genç ve Kadın Girişimciler kurullarımızı da oluşturduk ve başarılı çalışmalara imza atıyorlar. Köprümüzün inşaatı bitmek üzere. Bu bağlantı yakın ve uzak çevresine önemli katkılar sunmaya şimdiden başladı bile… Allah bitirmeyi ve Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında 2023 yılında hizmete girmeyi nasip etsin inşallah… Bu ve benzer birçok projenin mimarı Türkiye Cumhuriyetimizin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye buradan şükranlarımızı ve selamlarımızı sunuyorum. Allah, yar ve yardımcısı olsun. Biga’daki sanayi yatırımları gün geçtikçe artıyor. Biga bir cazibe merkezi. Biga Ticaret Borsası tarafından Çanakkale yolu üzerinde bölgemize en büyük yeni bir zahireciler sitesi kuruldu. Buradan Mesut Okyay başkanımıza ve yönetimine, tüm tüccar ve üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Savaştepe Köyümüzde 3 no.lu küçük sanayi sitesi kurulması çalışmaları hızla devam etmekte. Biga Organize Sanayi Bölgesi’ne genişleme sahası dahil edilmiş durumda. İdari ve teknik süreçler devam ediyor. Tüm bu projelerin hayata geçmesinde önemli katkıları ve özverili çalışmalarından dolayı Ak Parti grup başkan vekili ve Çanakkale Milletvekilimiz sayın Bülent Turan’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
"BİGA'MIZDA GÜZEL SONUÇLAR ALACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"
Biga’nın kadim tarihi ve coğrafi konumuyla Türkiye’nin en güzel bölgesinde olduğunu söyleyen Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Bereketli toprakları ve kadim tarihiyle binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gönüllerin Şehri Biga’mız 21. yüzyılda da ülkemizin gözbebeği ilçelerindendir. Öncelikle tarım, hayvancılık ve sanayide Çanakkale’nin belkemiği olan, Türkiye’de adını her geçen gün daha da duyuran Biga’mızda bu denli dinamik bir fuara ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. 22 bin metrekare kapalı pazar yeri alanımızda kurulan fuarımızı, ekonomiye, bölgeye ve sektörlere sunduğu katkıyla birlikte şehrimizin de tanıtımı açısından son derece kıymetli buluyoruz. Çanakkale’nin giriş kapısı olan Biga’mız için her zaman ifade ettiğimiz bir şey var; O da üreten ve gelişen Biga’mızda herkesin, toplumun ve ticaretin tüm öğelerinin değişime ve gelişime ciddi şekilde hazır olmasıdır. Çünkü şehrimiz cazibe merkezi haline geldiği gibi, özel ve kamu yatırımlarıyla büyük bir kalkınma yaşıyor. 1915 Çanakkale Köprümüz ve otoyolları, liman, yerel ve genel uyumuyla yapılan birçok proje Biga’mızın kaderini belirliyor. Biga’mız tarım, hayvancılık ve sanayide markalaşmış ürünleri ile dünya standartlarında üretim yapıyor. Bizim derdimiz nitelikli tarım ve hayvancılığı çiftçimiz ve üreticimiz ile birlikte sağlamak, markalaşmış ürünleriyle dünya standartlarında üretim yapan modern bir şehir yolunda hızlı adımlarla ilerlemektir. Şehrimizin toprak yapısı, iklimi ve pazarlara olan yakınlığıyla belki de Türkiye’nin en güzel coğrafyasında bulunuyoruz. Bu vesileyle seracılığın daha modern ve nitelikli yapılması adına muhtarlarımız için Kumluca’ya teknik gezi düzenledik. Ben Biga’mızda iyi bir planlama ve çalışmayla güzel sonuçlar alacağını düşünüyorum" dedi.
“BİGA’MIZDA DA GIDA OSB ÇALIŞMALARINA BAŞLAMALIYIZ”
Başkan Erdoğan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Elbetteki tarım ve hayvancılıkla ilgili gıda organize sanayi bölgesi çalışmamızı da başlatmamız gerekiyor. Yöremizde ayrıca çok güzel ve etkileyici girişimci hikayelerine tanıklık ediyoruz. Biga insanı çalışkandır, Biga insanı girişimcidir, Biga insanı üreticidir. Biga’mızda istihdamın artması için, kadınlarımızın iş hayatında olması için bölgemize yatırımcıları davet ediyoruz. Bu konuda attığımız adımlardan bir tanesi de ünlü firmalara üretim yapan tekstil fabrikasının ilçemizde kurulması girişimiydi ve çok şükür güzel bir aşamaya geldik. Et ve sütümüzün markalaşması ve değerlenmesi için de çalışmalarımız sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle kazandırdığımız Göktepe Köyü’ndeki 150 dönümlük alanda yapacağımız Et Entegre Tesisi, Tır ve Kamyon Garajı, Nakliyeciler Sitesi, Hayvan Pazarı şehrimiz için büyük faydalar getireceği gibi yaşadığımız sorunları da bitirecek. Bu vesileyle Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli, AK Parti Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan, Çanakkale Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu’na şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkürü bir borç biliyorum. Kısacası pandemiyle birlikte yeni bir dünya düzenine başladık, pandemiye rağmen büyük işler başardık. Gıdanın, tarımın ve hayvancılığın daha da önem kazandığı bir süreçte hem değişim ve gelişime hem de hastalıklara ve iklim değişikliklerine hazır olmalıyız. Ben bu duygu ve düşüncelerle fuarımızın tüm Biga’ya, kıymetli hemşehrilerimize, değerli esnafımıza ve bölgemize katkı sağlamasını ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. Katılımcı firmalara verimli çalışmalar ve bereketli kazançlar diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
“ÇANAKKALE TÜRKİYE’Yİ DOYURAN BİR İLDİR”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Çanakkale'nin Türkiye'yi doyuran illerden birisi olduğunu belirterek, "8 tane tescilli coğrafi işaretle de değerlerinize, kültürünüze sahip çıktığınızı en iyi şekilde gösteriyorsunuz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde tescilli 7 coğrafi işaretli üründen biri olan Bayramiç Beyazı da yine bu toprakların ürünü. Allah emeklerinizden razı olsun." dedi. Hisarcıklıoğlu, pandemide tarım, gıda ve hayvancılığın öneminin bir kez daha anlaşıldığını ve Çanakkale'nin de bu alanda önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
“BİGA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, vefat eden Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Oğuzhan Asiltürk'e Allah'tan rahmet diledi. Çanakkale'nin tarımsal üretiminde vazgeçilmez konuma sahip olan Biga'nın sanayisiyle de geçen yılın 500 büyük sanayi kuruluşu listesine 5 firmasını soktuğunu ifade eden Turan, ilçenin önemli bir zenginliği olan Nilüfer Gölü için özel bir çalışmanın yapıldığına dikkati çekti. Turan, "O gölün tüm Türkiye'mize ve turistlere tanıtılmasını istiyoruz. Orman Bakanlığımız sulak alan ilan ederek dokunulmaz yer haline getirdi. Yürüyüş yollarının, fotoğraf imkanlarının olduğu çok özel bir projeyi hayata geçiriyoruz. Sayın Bakanımıza bir davette bulunmak istiyorum. Sabah erken hep beraber Nilüfer Gölü'ne gidelim o açmış çiçekleri yerinde görelim. Tüm Türkiye'yi oradan Nilüfer Gölü'ne gelmeye davet edelim." dedi. Çanakkale'nin son dönemde ulusal projelerle adından söz ettirdiğini kaydeden Turan, Çanakkale Köprüsü'nün 18 Mart'ta açılacağını, köprünün Biga için çok önemli avantajlar getireceğini bildirdi. Tarımda küresel sorunların olduğunu, salgın kaynaklı farklı bir dönem yaşandığını anlatan Turan, "Tüm dünyadaki fiyat artışlarının ülkemize de yansıdığını görüyoruz. Bunların farkındayız. Girdi maliyetlerindeki artışı takip ediyoruz. Çok önemli kanunların, tekliflerin başlangıcındayız." diye konuştu.
“BİGA YÜZYILLARDIR EN ÖNEMLİ TİCARET MERKEZLERİNDEN BİRİ OLDU”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Biga'nın, modern tarımda yaptığı çalışmalar ile tarımın, ticaretin ve sanayinin birlikte var olduğu önemli tarım merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Osmanlı Sancağı olarak, yüzyıllar boyunca Biga Yarımadası'nın en önemli ticaret merkezi olan Biga'nın bu özelliğini tarihinden aldığını ifade eden Pakdemirli, "20. yüzyılın başlarında ülkemizin ilk fuarlarından biri olarak Biga’da açılan bölgesel ve mahalli nitelikteki sergilerde, bölgede imal edilen tarım ve sanayi ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılmıştır. Biga tarihinden aldığı bu tecrübe ve bilgi birikimini günümüze kadar taşımıştır. Bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, bu tecrübenin en somut örneği olarak tarım sektörüyle alakalı son gelişmeleri çiftçimizle, üreticimizle buluşturuyor. Tarımın daha çok teknolojiyle buluşturulmasına vesile olacak böylesine önemli bir fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, fuarın sektörümüze büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum" dedi.
'SİZLERİN ALIN TERİ KARŞILIKSIZ KALMAYACAK'
Türkiye'nin coğrafi konum açısından büyük bir avantaja sahip olduğunun altını çizen Pakdemirli şunları söyledi:
"Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle, 1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyor. Ülkemiz, ekilen tarım alanı ve mera alanı dahil toplam tarım alanı bakımından dünyada 31’inci sırada. Buna rağmen tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk on içinde yer alıyoruz. Tabii, ülkemizin bu ticari konumunu değerlendirmek ve tarımsal üretimini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bakanlık olarak verdiğimiz destekler ve yaptığımız altyapı yatırımları ile çiftçimizin her daim yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. 2002 öncesi destek neredeyse yoktu ve birkaç müdahale alımı vardı. 2002 sonrası ise artan destekler ve sınırlı müdahale alımı vardı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında, hem destekleri hem de etkin müdahale alımlarını birlikte uygulamaya başladık. Son 3 yılda tarımsal destekleri yüzde 65 artışla 24 milyar liraya çıkardık. Müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürütüyoruz ve bunu da müdahale kurumlarımızı, zarar ettirmeden yapıyoruz. 2018 yılında üreticilerimize 'Siz ekin ve hasadınızı yapın, ürününüz elinizde kalmayacak' sözünü vermiştim. Ayrıca son zamanlardaki gündem ile ilgili de birkaç cümle söylemek istiyorum. Bildiğiniz gibi son dönemlerde yaşanan iklim değişikliği ve pandemi süreci gibi olaylar tarım ve gıda piyasalarını ciddi anlamda etkiledi. Başta gübre, yem ve enerji olmak üzere birçok emtiada dünya fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Çiftçi kardeşlerim, maliyetlerdeki artıştan endişe etmeyin, gönüllerinizi ferah tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya devam edin. Çiftçimizin, yani sizlerin alın teri karşılıksız kalmayacak, mahsulleriniz maliyetlerinin üzerinde değer bulacak. Tarımsal destekler yanında, uyguladığımız alım fiyatları ile hamdolsun her zaman çiftçimizin yanında olduk. Üreticimizi koruyan, tüketicimizi kollayan politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Tabii bu makro gelişmelerin arkasında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirdiği hızlı karar alma ve etkin uygulama anlayışının olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum."
'CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI'
Bugüne kadar tarımsal alanda verdikleri destek ve tarımsal altyapıyı güçlendirmek için yaptıkları yatırım ve çalışmalar sayesinde, tarım sektörünün son 12 çeyrektir kesintisiz büyüme gösterdiğini de aktaran Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:
"Tarım, bu yılın ilk altı ayında da ortalama yüzde 4,7 büyüme ile ekonomimize güç katmaya devam etti. Su ve sulama alanında yaptığımız yatırımlar tarımsal hasılamıza pozitif yönde katkı sağlamaya devam ediyor. Geçen yıl Tarımsal hasılamız 337 milyar liraya ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Tabii bu rekordaki en büyük katkı; sizin emeğiniz alın terinizdir. İklim değişikliği, pandemi ve diğer birçok küresel soruna rağmen, bitkisel üretimdeki artışlar, hayvancılıktaki gelişmeler bizleri sevindiriyor. Tarım ve gıda ürünlerindeki ihracatımız da inşallah geçen yılın üstüne çıkacak. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 2021 yılı ilk 8 aylık dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,4 artarak 15 milyar dolar, dış ticaret fazlamız ise yaklaşık yüzde 80 artarak 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ülkemiz tarımını bu seviyelere yükselten tüm üreticilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bizler de üreticilerimizi, yeni Ar-Ge çalışmaları, inovasyon ve teknolojilerle buluşturmaya, gıda güvenliğimizi garanti altına almak için dur- durak demeden çalışmaya devam edeceğiz. Tarım; her ülke için hayati öneme sahip olan ve dünyanın üzerinde en çok durduğu konuların başında geliyor."
'MİLLİ ELEKTRİKLİ TRAKTÖRÜNÜ SERİ ÜRETİME HAZIR HALE GETİRDİK'
Son 20 yıldır ülkedeki tarımının gelişmesi ve rekabet gücünün artırılması için önemli destekler sağlayıp, yatırımlar yaparak Ar-Ge altyapısını güçlendirdiklerini kaydeden Pakdemirli sözlerine şöyle devam etti:
"Bugün; Türkiye’nin, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesi olduğunu sizlere gururla söylemek istiyorum. Özellikle son 3 yılda yüzlerce yeniliği, çok sayıda teknolojiyi çiftçimizle buluşturduk ve ülkemiz tarımına kazandırdık. Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünü seri üretime hazır hale getirdik. 105 beygir gücünde, 45 ila 55 dakika arası yüzde 100 şarj olabilen ve 8 kat daha az yakıt tüketimi ile çiftçilerimizin maliyetlerini yüzde 95 düşürecek olan elektrikli traktörümüzün inşallah seri üretimine önümüzdeki yılın Ocak ayında başlıyoruz. Önümüzdeki hafta lansmanını yapacağımız Elektronik Hayvan Takip Sistemimiz, yani diğer adıyla Elektronik Küpe ülkemizin milli sermaye ve milli Ar-Ge ile geliştirilen ilk hayvan takip sistemi. Sistem sayesinde; büyükbaş hayvanların takipleri, sanal karantina, kızgınlık dönemleri ve beslenme yapıları yakından takip edilecek. Böylece hayvancılıkta BİG DATA’ya ulaşmış olacağız. Yine bu çalışmalarımızın yanı sıra, E-tarım Portalı, Tarım Orman Akademisi, akıllı tarım uygulamaları, gezer sağım makinesi ve otonom ilaçlama makineleri gibi birçok teknolojiyi tarım ve hayvancılık sektörüyle buluşturduk ve buluşturmaya devam edeceğiz. Ülkemiz tarımına değer ve vizyon katmak için dün olduğu gibi bugün de yarın da tüm imkanlarımızı seferber ederek, var gücümüzle çalışmalarımıza devam edeceğiz."
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Pakdemirli, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte Biga Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarının açılış kurdelesini kesti. Fuara destek veren firma sahiplerine teşekkür plaketlerini takdim etti. Ardından fuarda açılan stantları gezdi. Bakan Pakdemirli protokol üyeleriyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın stantını gezerek kendi isminin yer aldığı künefe tatlısını davetlilere ikram etti. Fuarda Çanakkale ve Biga’nın yöresel lezzetlerini tattı. Pakdemirli, bir traktör firmasının stantını gezerek, traktöre binerek, protokol üyeleriyle fotoğraf çektirdi. Fuar açılışının ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sektör temsilcileriyle toplantıda bir araya geldi.