Başkan Erdoğan: Kayıp 600 bin TL’yi Vatandaşa Anlat, Nerede Bu Para?

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, basın mensuplarıyla buluştuğu programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga’da görev yapan basın mensuplarıyla düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. Başkan Erdoğan, birçok dedikoduya belgeleriyle yanıt vererek, gündeme ilişkin sorulan sorulara tüm detaylarıyla açıklık getirdi. Başkan Erdoğan, önceki dönem tarafından sahte polemiklerle unutturulmaya çalışılan kayıp 600 bin TL’yi, önceki dönem belediye başkanı İsmail Işık tarafından 2018 yılı Biga Kent Hizmetleri Şirketi faaliyet raporunun neden ibraz edilmediğini ve bundan neden kaçıldığını sordu. Başkan Erdoğan ayrıca bir basın kuruluşunda, Belediye hizmetleri ve ihale süreçleriyle ilgili çıkan eksik ve yanlış algıya yol açan haberlere de belgeleriyle cevap verdi.

İşte Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın basın mensuplarının sorularıyla oluşan güncel konulara ilişkin verdiği cevapların satırbaşları;

“‘EDS’ler yine hortladı’ diye yazdılar. Bu iş bizde hortlamadı. 2017 yılında İsmail Işık imzalı EDS komisyonu kurulması hakkında Kaymakamlığa yazılmış bir yazı var. Biz geldiğimizde bunların hepsi hazırdı. Şimdi benim üzüldüğüm konu bunu yapanların aynı zamanda haber paylaşımını beğeniyor olması. Hani diyoruz ya bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. İşte lahana turşusu bu. Bunu yapan kendisi haberi beğenen kendisi. Bunlarla biz nereye varabiliriz? Ölümlü kaç tane kaza oldu. Kıbrıs Şehitleri Caddesi okullar bölgesi. Yani hakikaten burada bir hız kontrolü sağlanması lazım. Çevre yolumuz aynı şekilde. Bu EDS gibi tek noktada değil. Hız koridorunda tüm yol boyunca 70 kilometre sınırı var. Zaten ilgili yazıda da ifade edildiği gibi güvenlik için yapılacak. İsmail beyin yaptığı gibi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki bu proje bizim değil bunu Mehmet Özkan yaptı. Biz bunu yapmayacaktık diye projeye değiştirdi. Keşke değiştirmeseydi de biz şimdi yüzme havuzunu konuşmuyor olsaydık. Bizim onlar yaptı diye projeyi kabullenmeme gibi bir durumumuz yok. Kamu kurumlarında devamlılık esastır. Kendi başlattıkları bir şeyi haber yaptırıp, bir de kendileri beğeniyor. Ucuz siyaset yapmayalım.”

“Belediye emanettir. Belediyenin sahibi hepimiz yani Bigalılardır. Biz şuan görevdeyiz ama bu kurumun sahibi değiliz, emanetçiyiz. Belediyemize ait bir şirket var. 5 yıl önce kuruldu. Eski yönetim kurulu başkanı İsmail Işık, Biga Kent Hizmetleri Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ’de görevde bulunduğu 2018 yılına ait faaliyet raporunu düzenlemedi. Bu raporun düzenlenmesi sorumluluğu ve imza altına alınmasıyla ilgili yılda görev yapan yönetim kurul başkanı İsmail Işık’a aittir. Şirketlerde bu raporların amacı saydamlık ve kendinden sonra gelen yönetim kuruluna hesap verebilirliliği sağlamak için çok önemlidir. Ama alamadık. 2018 yılı faaliyet raporu sözlü ve noter üzerinden yazılı olarak istenmesine rağmen şirketin yeni yönetim kuruluna ısrarla teslim edilmemiştir. Bu rapor eski yönetim kurulu başkanı tarafından imza altına alınarak teslim edilmemesi bizce yeni göreve başlayan bizler hesap verebilirlilikten uzaklaşmak olarak görüyoruz. Yani nasıl bir sahiplenmedir hala anlayamadık. Belediyenin resmi sosyal medya hesaplarını bize vermedikleri gibi bunu da vermiyorlar. Mobbing ve ufak tefek şeylerle gündeme gelmeye çalışıyorlar. Esnaftan 10 lira, 20 lira toplanan 600 bin lira hala yok. Bu dava yargıda şu anda. Bu işi emanet olarak almışsın çık insanlara hesap ver. Bu 600 bin lirayı şöyle yaptım de, böyle yaptım de, görmedim de. Yazık günah değil mi? Mali işler müdürümüz o yüzden açıkta. Mahkemede hesap vermeye çalışıyor. Yazık değil mi o adama? Hesap adamıyım diye bize iş öğreteceğine çıksın hesap versin. Bu 600 bin TL’yi anlatsın vatandaşa. Sokakta da rahat rahat gezsin. Bu kayıp 600 bin TL yokken nasıl rahat uyuyabiliyorsunuz. Nerede bu para?”

“Balıkkaya Mesire Alanı projemizle ilgili çalışmalar mevcut. Oradaki kullanılmayan alanı da genişleterek Biga’nın en güzel alanını değerlendireceğiz. Projeyle ile ilgili bir fikrimiz daha oluştu. Yapılan düzenlemenin haricinde kale görünümlü bir duvar olursa daha hoş bir hal alacak kanaatindeyiz. 2020 yılından sonraki programımızda projemize hız vereceğiz. Biz yüzme havuzu vaat ettik mi ettik. Gerçekleşiyor mu gerçekleşiyor. Kim yapıyor Gençlik ve Spor Bakanlığı. Biga Belediyesi’nden para çıkmıyor. Biz bunun peşindeyiz. Biz Grup Başkanvekilimizin sayesinde Bakanlıklarımızla ilişki ve görüşmelerimizi yakın tutarak, görüşerek, derdimizi anlatarak almamız gerekeni almak için mücadele ediyoruz. Herkes yüzme öğrensin seferberliği başlatıldı. Biz sahil şehriyiz ve deniz 18 kimoletre uzaklıkta. Biz Bigalılar üç ay yüzebiliyoruz. Bizim 12 ay yüzebilmemiz lazım.”

“Katlı Otopark ile ilgili çok daha farklı sıkıntılar var. 7,5 milyon lira ihale bedeliyle yapıldı ve Biga’mıza kazandırıldı. Burada asansör ile ilgili ciddi bir sorun var. Teknik kişiler söylemesine rağmen proje bu şekilde tamamlanmış. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana asansörlerle ilgili üç tane ciddi kaza oldu. Kazaların toplam maliyeti 70 bin liradır. Otopark her ay 20 bin lira zarar ediyor. 5 personelimiz çalışıyor. Elektrik, temizlik malzemesi giderleri gibi rakamlar var. 17 abonemiz var ve geliri 2500 liradır. Oranın kullanılması için asansörün revizyon edilmesi lazım ama teknik anlamda da yapılamıyor. Bununla ilgili Kaymakamlıkla görüşmemizde ek hizmet binası ihtiyacı olduğunu söylediler. Biz de Tapu Kadastro, Milli Eğitim ve Müftülük gibi kurumların kullanması ve Biga Belediyesi’nin SGK ve vergi borcunu kapatmamız için böyle bir görüşme başladı. Daha netlik yok. Kat kat tapularını çıkarıyoruz. Anlaşma sağlanırsa yıkıp farklı proje yapmak yerine, kullanır hale getirmek için arkadaşlarımız çalışıyor. Asansör firması bu asansör kullanılamaz bu sıkıntı devam eder şeklinde bir raporu var. Bu rapor doğrultusunda belki de biz burayı kullanıma kapatacağız. En son kazada bir araçta 44 bin lira zarar oluştu. Can kaybı da olabilir. Bunun hesabını veremeyiz. Keşke o proje başlamadan doğru olan seçilseydi.”

“Mevcut Geçici Hayvan Barınağı’mızın biz restorasyonunu yaptık. 8 ay önce ne halde olduğunu hepimiz biliyoruz. Konteyner getirdik ve orası ameliyathane olarak kullanılıyor. Belediye veterinerimiz tam zamanlı olarak orada görevini yapıyor. Bunun yanında Sarıkaya Köyü’nün üzerinde ormana ait olan bir yer var. Orman müdürümüzle orasını gezdik. 122 dönümlük doğal yaşam alanı içinde barınaklarımızın, ameliyathane ve idari bina olacak. Önümüzdeki günlerde yer Belediyemize tahsis edildikten sonra proje ile ilgili bilgilendirme yapacağız. Biz projeyi sizlerle paylaşmadan, sizler vasıtasıyla kamuoyunda projeler konuşulmadan yapmayacağız. Birlikte yönetim ilkelerine dayanarak projemizi sunacağız. Yanlış bir yanı olursa düzelteceğiz. Çoğunluğun olur verdiği projeyi hayata geçireceğiz. 2023 yılına kadar projelerimizin hepsini tamamlayacağız.”

“Çınarlık Düğün Salonu ile ilgili ihale ilanı Biga Doğuş Gazetesi’nde yayımlandı. Google’den ilan gov adresinde de Çınarlık Düğün Salonu ihalesini bulabilirsiniz. Biga Belediyesi kurumsal bir yapıdır. Öyle kafasına göre kimseye ne yer verebilir ne de kafasına göre bir iş yapabilir. Hukuk ve kanun çerçevesinde hareket eder. İhaleye giren bir kişi oldu. Bu kişi de 6.500 lira olarak ihaleye çıkılmışken 7.250+KDV’ye ihaleyi aldı. 6500 liraya da bu ihaleyi alabilirdi. Ortada bir sözleşme var. Biga Belediye Meclisinin belediye bünyesindeki düğün salonlarında aldığı fiyat tarifesi uygulanacak. Kesinlikle karar üstünde fiyatla vatandaşa yer tahsis edilemeyecek. Salonlar boş salon olarak kiralanıyor. Oradaki işletmeci bunun yanına sandalye giydirmesi, pasta gibi seçenekleriyle paket sunuyor. Vatandaş boş salonu tutacaksa belediyenin tarifesi uygulanacak. Ama sunulan hizmetlerden birini alabiliyor. Ben yerimi ayırtmıştım diyerek sıkıntı yaşayanlar direk bize gelsin. Farklı bir hizmet satın almak isteyen vatandaş hizmetin ücretini ödüyor. Aynı zamanda Biga Kent Hizmetleri’nin Çınarlık Düğün Salonu’nu işletmeye verirken ihale yapma zorunluluğu yoktu ama biz yine de şeffaflık gereği ihale yaptık. Kimseden habersiz ihale yapılmadı ve ihale canlı olarak yayınlandı. Düğün salonunu Biga Belediyesi personeli de yüzde 50 indirimle kiralayabiliyor. Kira şartnamesini de basın toplantımıza getirdik bunları size vereceğiz.”

“Deve güreşleriyle ilgili komisyon kuruldu. Daha önceki deve güreşlerini düzenleyen arkadaşlar bu sürecin içine girmek istemediler. Neden istemediklerini bilmiyoruz? Güreşler muhtemelen Çavuşköy’de olacak. Tutma dedikleri sözleşme kapsamında Ege’deki deve sahipleriyle anlaşma sağlandı. 2 Şubat’ta Biga’mızda deve güreşleri olacak.”

“148. STP Toplantısının dönem başkanı Ziraat Odası Başkanımızdı. Gündem maddelerinden bir tanesi de kırsal kesimdeki kadınların ürettiklerini satabilecekleri bir pazar kurulmasının önerilmesiydi. Bu konu esnaf odalarıyla konuşularak kararı alınabilir ve biz belediye olarak sadece yer tahsis edebiliriz, düzeni sağlarız. Biga’nın nüfusu 55 bin, gündüz nüfusu 70 bin, köyleriyle birlikte 100 bini geçti. Bizim haftada iki gün pazarımız olsa hem esnaf açısından hem vatandaş açısından daha iyi olur dedik. Tabi esnaflarımızla yaptığımız toplantıda esnafımız tek yumruk olarak ikinci bir pazara hazır olmadıklarını, ekonomik anlamda zarar edeceklerini söylediler. Bir de şöyle bir durum var. Biz iki pazara çıktığımız zaman Çan ve Gönen de iki pazara çıkacak. Bizim esnaflarımızdan ciddi olarak o pazarlara gidenler var. İkinci pazar kurulması bir lüks değil ihtiyaç olabileceği için gündeme geldi. Konuşulsun, tartışılsın ileri süreçte yani şartlar sağlandıktan sonra yapılabilir.”

“Şehir Parkı’nın ihalesi yapılacak. Kavaklık Parkı’nın ihaleye verileceği söz konusu değil. Hastanenin önündeki çamlık alan yine Belediye bünyesinde hizmet vermeye devam edecek. Şehir Parkı ihaleye verilecek ama aynı Tepe Restaurant’taki gibi olacak. Hizmet satın almak isteyen vatandaş oradaki işletmeden hizmet satın alacak. Ama hizmet satın almak istemeyen evinden çayını, pastasını, böreğini götüren de orada oturup onları yiyip içebilecek. Oyun parkını, alanları herkes kullanabilecek. Halka açık olarak çalışmaya devam edecek ama işletmesini Biga Kent Hizmetleri değil ihaleyi alan yapacak. Alan kişi de kahveciler odası fiyat tarifesine uymak şartıyla yapacak. Şehir Parkı yaz aylarındaki en hareketli zamanlarında bile zarar etti. Bir tane çay kaçıyorsa parası alınmadan vebali benimdir. Bigalı hemşehrilerim çayı 1 liraya içiyorsa ihale yapıldıktan sonra da 1 liraya içmeye devam edecek.”

Toplantıya, Biga Belediyesi Başkan Yardımcıları Nazım Hikmet Keskiner ve Sıtkı Keçeci, Meclis Üyesi Jale Kırbaş, Özel Kalem Müdürü Ömer Yavuz ve Basın Yayın ve Halka İşler Müdür Vekili Burcu Ayhan katıldı.

X